מתי נחתמים בראש השנה או ביום הכיפורים?

שאלה:

כל הדברים נכתבים בראש השנה ונחתמים ביום כיפור או רק מי יחייה ומי ימות נחתם בכיפור?

תשובה:

שלום וברכה

כל עניני העולם הזה.

ידועה בענין זה קושיתו של הגר"א, שמצד אחד כתוב צדיקים ורשעים נכתבים ונחתמים מיד ובינונים תלויים ועומדים, ומצד שני אנחנו אומרים בראש השנה יכתבון וביום צום כיפור יחתמון. והשיב, שעל עניני העולם, קביעת מעמדו הרוחני של האדם וההשלכות שיש לכך לגבי תפקידו בעולם וכו', יש חילוק בין צדיקים ורשעים לבינונים, אבל לגבי עניני העולם הזה, מה יקרה עם האדם במששך השנה כולם נחתמים ביום הכיפורים. יש לנו עוד יומים לבקוע רקיעים!

גמר חתימה טובה.