התמעטות הירח – פעם היו המשמש והירח שוים בגודלם?

שאלה:

דיברתי עם מישהו שאמר לי שהוא למד בבית הספר שלו(בית ספר חילוני) שהמדע גילה שהירח פעם היה נראה כמו השמש , ואמרתי לו שזה כתוב בגמרא (שהשם אמר למלאך הממונה על הירח:לכי ומעטי את עצמך) , והתורה ידעה את זה אלפי שנים לפני המדע ,והוא אמר לי שאני אראה לו איפה זה כתוב , ולא ידעתי איפה זה בדיוק , אז הוא אמר שהרבנים עובדים עליי . באיזה מסכת ודף זה מופיע ?

תשובה:

הגמרא היא בחולין ס עמוד ב, ואני מעתיק לך גם מאוצר המדרשים (אייזנשטיין) עמוד 254, שם זה בעברית ולא בארמית, יותר קל.

ביום ד' נטל אש וחתמו וטבעו וקרא שמו שמש לשמש ביום והוא משאת העולם, בו ביום נטל אור וחתמו וטבעו וקרא שמו ירח ע"ש ירוץ אורח, וקראו סהר שמשמש בלילה להאיר העולם שהוא חשוך כבית הסהר, והיו שניהם שוים ושקולים כאחד הה"ד ויעש אלקים את שני המאורות הגדולים. שניהם היו גדולים עד שקטרגה הלבנה ואמרה לפני הקדוש ברוך הוא רבש"ע למה זה בראת עולמך בבי"ת א"ל להודיע לכל בריותי שבי"ת שנים כנגד שני עולמות ושני עדים, אמרה לפניו רבש"ע איזה עולם גדול מחבירו העוה"ז או העוה"ב? א"ל העוה"ב גדול מעוה"ז, אמרה לפניו רבש"ע מפני מה בראת שני עולמות העוה"ז קטן והעוה"ב גדול, ובראת שמים וארץ שמים גדולים מן הארץ, בראת אש ומים ומים מכבים את האש, בראת שמש וירח צריך שיהיה אחד גדול מחברו. אמר הקדוש ברוך הוא גלוי וידוע לפני שבדעתך שאגדיל אותך ואמעיט אותו, הואיל וקטרגת עליו לכי ומעטי את עצמך אחד מששים מאור החמה, מיד אמרה לפניו רבש"ע על דבר אחד שאמרתי לפניך נענשתי כל כך? אמר לה עתיד אני להחזיר אורך כאור החמה שנאמר והיה אור הלבנה כאור החמה וגו'. אמרה לפניו רבש"ע אור החמה מה תהא עליה, א"ל עדיין את מקטרגת עליה חיי שיהא אורה שבעתים, הה"ד ואור החמה שבעתים כאור שבעת הימים.

אגב מנסיון יש חברה שגם אם תראה להם שחור על גבי לבן לא יעזור… אז אל תבהל…