גזל בשימוש בתוכן דיגיטלי

שאלה:

שלום,
1. הורדתי בעבר שירים/סרטים (בינהם גם תוכן ישראלי ולא רק של גויים)האם יש בכל גזל?
אם כן, מה לעשות כדי להשיב?

2. לפעמים מתעורר צורך להשתמש בתוכנה מסויימת שאין כל דרך לרכוש אותה ואין חלופות עבורה (לרוב גירסאות ישנות), האם מותר לעשות שימוש בגירסה פרוצה?

3.לפעמים יש צורך להשתמש בתוכנה שעולה אלפים רבים מאוד, ומתעורר בה צורך חד פעמי, האם אפשר לעשות שימוש בגירסה פרוצה (שאין גירסת ניסיון שלה)?

שנה טובה

תשובה:

שלום וברכה,

  1. בשירים אין איסור זכויות יוצרים כיון שלפי החוק מותר להעתיק שירים לצורך שימוש אישי ולא לצורך מסחרי. לגבי סרטים לא ברור לי האם החוק מתיר. ויש לבדוק את החוק בזה.
  2. גירסה ישנה לא נקראת שהתוכנה אזלה מהשוק, אלא התוכנה נמכרת בצורה משודרגת, לכן חל איסור גם על תוכנה ישנה שלא נמכרת.
  3. אין היתר להעתיק תוכנה כאשר פוגע בזכויות יוצרים, גם אם כוונתו לשימוש קצר. במקרה שצריך לזמן קצר ישאל מחבר את התוכנה.

בהצלחה וגמח"ט.

מקורות:

ראה עלון המשפט גליון מספר 39