קדרה שהונחה באמצע שבת על קדרה אחרת להורידה על הפלטה בשבת

שאלה:

מאכל שהיה בכניסת שבת על הפלטה ומחשש שישרף הגביהו קצת האם מותר אחר כך להסיר את ההגבהה או שזה גם בכזה מקרה נחשב נתינה בתחילה ומיחזי כמבשל
האם אשה יכולה להוציא ידי חובה בברכת על המחיה
ישר כח גדול וגמר חתימה טובה

תשובה:

שלום וברכה

  1. אם לא היה בדעתו להוריד את זה חזרה לפלטה ודאי אסור, שהרי הסיח דעתו וחסר תנאי בסיסי בחזרה [בחזרה צריך עודה בידו ודעתו להחזיר, ולכן גם אם נחשיב את זה כעודה בידו עדיין אין דעתו להחזיר]. אבל אם היה בדעתו להחזיר למטה סמוך לסעודה, ראה בשמירת שבת כהלכתה מהדו' הישנה פרק א הערה קיא שהביא בשם הגרש"ז אויערבך שצידד לומר שכיון שבתחילת השבת היה על האש ממש והסיר על דעת להחזיר, הנחה על קדרה אחרת לא נחשבת היסח הדעת וזה כמו עודה בידו. אלא שהביא זאת כטעם למה שהתפשט להקל בזה, אבל לא הכריע בבירור כך לדינא, לכן המיקל יש לו על מה לסמוך בכפוף לאמור, אבל לכתחילה כדאי להמנע.
  2. אם האשה חייבת אף היא בעל המחייה אפשר לצאת ידי חובה ממנה בשומע כעונה. ערבות אין בנשים לחלק מהפוסקים, אבל שומע כעונה יש.