להודיע לנגזל בהשבת הגזל

שאלה:

שלום.
יש לי חבר שמסתפק בשאלה בדיני גזל.
בצעירותו, הוא היה חוטא בגניבה מכספי הוריו, באופן שלא היו שמים לב הוא היה קונה לעצמו דברים על חשבון ההורים. גם בילדותו וגם בבחרותו.
כיום, יש לו הו"ק בכל חודש של כמה מאות ש"ח עבור אביו.
האם הוא מקיים את "והשיב את הגזלה" או שעליו להודיע להוריו שאינו נותן להם את הכסף בתורת מתנה אלא בתורת החזרה?
ייש"כ.

תשובה:

שלום וברכה,

גזלן שמשיב את הגזלה יכול להשיב מבלי ידיעת הבעלים – אם הגזלה נכנס לרשותם יצא ידי חובתו. מלבד מבהמה שאם גזל בהמה ורוצה להשיבה, יש לו להודיע לבעלים שגזל ומשיבה, כיון שהבהמה למדה דרך לצאת ולברוח, לכן יש להודיע לבעלים שידע לשמור עליה.

ולכן בן שגזל מאביו וכעת יש לו הו"ק לטובת אביו, אם מכוון שהכסף יהיה עבור השבת הגזלה יוצא ידי חובתו. אך לא יאמר להם שנותן מתנה, אלא כאשר נותן סתם ומכוון להשבת הגזל יצא יד"ח.

בהצלחה ושנה טובה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן שנה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. תודה רבה על התשובה המקיפה,
    עדיין לא ברור לי עניין ההודעה. הרי אביו בטוח שכסף זה הוא תשלום והוקרה על כך שהוא עזר לו בנישואיו ובקניית הדירה, (לדוגמה). לפיכך הרי הוא גונב את דעתו. שהרי אביו מכיר לו טובה ע"כ, ואילו הוא אינו עושה טובה אלא רק משלם את גזילתו??

  2. שלום,
    אם מחזיר את דמי הגזלה ומוסיף עוד מעבר לגזלה כדי לתמוך באביו, אין בעיה שאביו מחזיק לו טובה, כיון שיש כאן גם מתנה לאביו.
    גמר חתימה טובה.