אופן השברים – קול ישר או נשבר / שיעור אורך השברים

שאלה:

שלום לגבי תקיעות שופר בעניין שברים
מי שעושה שברים באורך כראוי כל שבר עם הפסק ביניהם של חצי שנייה לערך והצליל שלהם ישר דהיינו
כך טווו…טווו…טווו… ולא טו-הו, טו-הו, טו-הו יוצא ידי חובה בזה ואם אפשר מקורות לתשובה בתודה

תשובה:

שלום וברכה

אדרבה, מדברי הריטב"א ר"ה לג ב התוס' והרא"ש שם נראה שכך הוא עיקר צורת השברים, תקיעות קצרות, ולכן כתבו שיש להזהר שהשבר לא יעשה תקיעה. וכך הוא מנהג יוצאי גרמניה פולין ועוד רבים. ואכן צריך לדעת שלפי המנהג הזה יש מאוד להזהר באורך השבר שלא יגיע לתקיעה ואבאר: לשיטת השו"ע שיעור תקיעה אם נחוש לשיטת רש"י הוא שלוש כוחות, כלומר כמו שלוש תרועות קצרות. ואף ששלושה שברים הם בהכרח ארוכים יותר, שיעור התקיעה הוא כמו ששיעורה בסדר תר"ת. לשיטה זו כמעט מן הנמנע ששבר לא יהפוך לתקיעה… ומה שסומכים אלו הנוהגים בכזה שבר, הוא על שניד ברים: א. שיטת הסוברים שהתרועה היא תשע כוחות ולא שלוש, וממילא גם התקיעה כך. ב. שיטת הרמ"א ששיעור התקיעה בתש"ת ארוך מתר"ת, ולכן כיון ששבר הוא ב' כוחות, שיעור התקיעה יהיה ו' כוחות, ולכן עד חמש כוחות עדיין זה שבר ולא תקיעה. גם זה מצריך דקדוק רב אבל זה כבר אפשרי מאוד. מדרשת הרמב"ן הוכיחו כמנהג ליטא לשבור את השבר בשינוי קול.