יבמה שלא נכנסת להריון

שאלה:

כבוד הרב שלום
אודה על מענה לשאלתי בנושא ייבום: אם מתקיים ייבום והיבמה אינה נכנסת להריון ולבעלה המנוח לא הוקם זרע, עד מתי תשאר בחזקת אשת אחיו והאם מעמדה הוא מעמד אישה נשואה? הרי הייבום אינו בבחינת טקס קידושין.
ידוע לי כי בישראל היום ייבום בוטל וחליצה מהווה את הדין, אבל קראתי שאצל ספרדים ותימנים אם שניהם מעונינים הייבום בזה מתאפשר באפן חריג.
על תשובת כבודו אני מודה מראש.

תשובה:

שלום רב,

אכן יבום אינו קידושין. אבל ברור שלאחר שהאישה מתייבמת היא אשת איש לכל דבר וענין. בין אם יש לה ילדים ובין אם לאו.

היבום לא בוטל בישראל, אלא כמה מאות שנים ויותר לפני שקמה מדינת ישראל. ולמעשה זה מחלוקת ראשונים ובין השו"ע והרמ"א האם עושים היום יבום או לא. לדעת הרמ"א לא מיבמים היום. ולדעת השו"ע אפשר לייבם. נכון שבתקופות האחרונות אירועים כאלה כמעט שלא התרחשו, אבל הם אפשריים לדעת הספרים שהולכים לאור פסקי השולחן ערוך.

הערה: לא נראה לי מתאים לשאול שאלות הלכתיות בעיצומה של יום השבת….

שיהיה לך שנה טובה ומבורכת עם מיטב הברכות האיחולים!