לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

שימוש בתוכנה ללא רשיון

שאלה:

שלום כבוד הרב
יש לי רישיון לשימוש תוכנת אופיס חדשה ללא שימוש, אך אני משתמש בגירסה צרובה חדשה יותר ללא רישיון.
יש כאן גזל? אם כן, קניית התוכנה תכשיר את מה שיש לי?
אם כן, לכמה מחשבים אוכל לעשות שימוש בה (פרטיים ששייכים לי), כי לחברה יש מגבלות שונות?
2. אם השתמשתי בתוכנות שונות במשך השנים שהיו ללא רישיון – חלקם אני לא זוכר אפילו.
האם יש כאן גזל שיש להחזיר לבעלים (גויים כולם כנראה)?

תודה

תשובה:

שלום וברכה,

אין לפרוץ תוכנות או להשתמש בתוכנה פרוצה. רוכש שכבר רכש את התוכנה מותר לו להשתמש בתוכנה פרוצה, כיון ששילם עבור התוכנה. ולכן גם למפרע אם קנה את התוכנה מתקן את מה שעשה שהשתמש שלא כדין.

השתמש בתוכנה של גוי שלא כדין אינו חייב להשיב, למרות שאסור לגזול את הגוי, אבל עבר וגזל אין חובת השבה. ובשם הגאון הרב אלישיב זצ"ל אומרים שתוכנה שבבעלות גויים אין איסור הפרת זכויות יוצרים, כיון שנחשב להפקעת הלוואתו. אך ראוי להתרחק מכך.

בהצלחה ושנה טובה.

מקורות:

גזל הגוי אסור – שו"ע חו"מ סימן שמח. השבת גזל בגוי – ראה נתיבות שם ס"ק א. והפקעת הגוי מותרת אך יש להתרחק מכך – ראה שו"ע שם ובבאר הגולה שם.