הציע לחבר שיעשה מנוי בגזל

שאלה:

שלום

הסברתי לחבר איך ניתן להשתמש במנוי חודשי שיש לו כך שניתן יהיה להשתמש בו באופן מקבילי.
הסברתי לו על הקיימות של זה, ובפועל הוא עשה שימוש בשני מקומות במנוי הזה.
האם הכשלתי אותו? האם אני צריך להשיב את הגזל בשבילו?

תודה

תשובה:

שלום וברכה,

שלח את חברו שיגזול או יזיק, פטור המשלח מתשלום, אך יש הסוברים שחייב בידי שמים. ודוקא אם שלח אותו לגזול, אבל אם נתן לו עצה שיוכל לעשות כהלכה, והחבר החליט לעשות באיסור, אין חובה על המשלח.

ולכן במקרה שלך אם העצה שנתת אינה מחייבת שיעשה איסור, אין עליך שום אחריות על מעשיו. אם העצה שנתת מחייבת שהוא יעשה איסור, ראוי שתודיע לחבר שיש איסור בדבר, וימנע מכאן ולהבא.

בהצלחה ושנה טובה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן לב ובנו"כ האם שוכר עדי שקר הכוונה גם לאומר לחברו לעשות איסור.