להקליט את תפילות ראש השנה בבית הכנסת במכשיר מופעל מבעוד יום

שאלה:

אני מעוניין להקליט עם מכשיר הקלטה מוכן מערב יום טוב את תפילות ר"ה האם מותר או אסור

תשובה:

שלום וברכה

לכאורה מי שאינו מודע לכך, הוא בגדר מתעסק ממש ואין בכך איסור, ורק אתה שיודע מכך יאסר עליך להתפלל באופן שיקלט במכשיר. אולם הגרש"ז אויערבך במכתבו בס' מאור השבת חלק א כתב לאסור זאת, לחוש לדעת הגרעק"א שסבר שגם מתעסק יש בו איסור, ונמצא שאדם שהניח כזה מכשיר הקלטה מכשיל את חברו בחילול שבת ברמה כזו של מתעסק.

מקורות:

עצם הדיבור לקלטת בשבת אסור מכמה טעמים, מוליד זרם כמו מוליד ריח [אז נדברו ח"ו סי' כו, יביע אומר ח"ד יו"ד סי' כ], או משום בונה [מנחת שלמה סי' ט], ועוד, עי' חלק יעקב ח"ג סי' צח ויחוה דעת ח"ב סי' נז.