חרם דרבנו גרשום בקריאת התכתבויות בפלאפון של הבן זוג

שאלה:

שלום, שאלתי האם שייך חרם רבינו גרשום בקריאת התכתבויות של אשתי בפלאפון שלה, ואם בכלל שייך היום חרם זה?, לא שמעתי סיפורים על כך.

תשובה:

שלום וברכה,

בשו"ת מהר"ם מרוטנבורג דפוס פראג סימן אלף כב מונה את תקנות רבנו גרשום ובניהם שלא לראות במכתבים של חברו. וז"ל:
"חרם שלא לראות בכתב חבירו ששולח לחבירו בלא ידיעתו אסור. ואם זרקו מותר".

ולכן אסור להסתכל בהתכתבויות של השני ללא ידיעתו. פוסקי זמנינו כתבו שאנשים שמוטל עליו לחנך – תלמיד או בן – שרוצה לראות אם אין עברה בהתכתבות מותר, ותקנת רבנו גרשום לא נאמרה במקום איסור. אמנם כשאין חשש איסור אלא להתעניינות בעלמא – אסור.

בהצלחה ושנה טובה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. הסתכלתי מתוך התענינות רגילה אבל יש כאן עניין לראות איפה היא אוחזת מבחינה רוחנית…למרות שלא לזה התכוונתי. אז מה דין במקרה הזה בדיעבד? ואם אני אשאל אותה והיא לא תקפיד על עבר, האם דין ישתנה? ומה עושים במקרה שעברו?

  2. לבדוק את האשה מרוחניות, לדעתי זה לא כ"כ טוב, צריך שיהיה אימון בין בני הזוג ולא חשדות. ואם תשאל ותאמר שמסכימה אז אכן מותר. אם אתה חושש שהיא לא תסכים עדיף לא לשאול ולא לגלות, כדי שלא לער אותה על העבר.

  3. מסתבר שאם היא מסכימה אז מועיל גם העבר, והיא מראה שאין לה התכתבויות מממשיות אלא שיחת גרידא, ולא אכפת לה. בהצלחה.