משך השברים כדי שלא יחשבו תקיעה

שאלה:

מה משך הזמן בשניות של התקיעה , תרועה ושברים – שלא תהיה התרועה בכלל תקיעה ?

תשובה:

שלום רב

הפוסקים דיברו על “כח” ולא כתבו משך זמן, והיינו ששיעור כל “כח” הוא השיעור הקטן ביותר שאדם יכול לעשות בו קול שופר, כעין התרועה שלנו, והואיל ושיעור זה משתנה מאדם אחד לחברו, יש ששיערו, ששיעור תרועה המצומצמת – ט’ כוחות, הוא בין שניה ושליש לשניה וחצי. לפי זה, שבר יהיה כ- 0.6 שניה או אפילו פחות! מה שמצריך מיומנות רבה, בעיקר לאלו הנוהגים בשברים פשוטים, כמעט בלתי אפשרי [אלא שיש להקל כל עוד השבר אינו נעשה בשיעור של שלושה שברים שזה כבר מיקל מאוד על הענין]. לאלו העושים שברים באופן של טו או טו, פחות יש חשש, כיון שעצם הקול הוא בצורה של שבר.

מקורות:

ס’ בקול שופר עמ’ מ.