אכילת כזית פת לפני שאוכל את הסימנים בליל ראש השנה

שאלה:

האם יש צד לומר , שבליל ראש השנה, לאדם שבוצע ומברך 'המוציא' שחייב לאכול קודם כזית לפני שאוכל את הסימנים שאם לא כן היא ברכה לבטלה ?

תשובה:

שלום וברכה

אני מניח שכוונתך לליל ראש השנה ולא ליל הסדר, לכן שיניתי בשאלתך.

אין כאן ברכה לבטלה מצד ברכת המוציא, שכן הברכה הראשונה היא אפילו על פירור פת, כזית צריך רק בשביל ברכה אחרונה, אבל יש כאן שתי סיבות כן להצריך לאכול מיד כזית לכתחילה:

  1. באחרונים הביאו שהמנהג להדר לאכול מיד כזית ולא להפסיק בדיבור עד סיום הכזית, וזאת מכמה טעמים: בדגול מרבבה סי’ קסז כתב שכיון שהמאכלים שבסעודה לא מברכים עליהם בגלל שהם טפלים לפת, יש לאכול כזית קודם להם, שאחרת לא יטפלו להם. ב. בצל”ח כתב שהואיל וכל זמן שלא אכל כזית יש לו בעיה בשינוי מקום, יש לאכול מיד כזית שלא יכשל ויצא מהבית ויחזור ויצטרך לברך שוב. ג. באשל אברהם שם כתב שכיון שפחות מכזית לא חייב נטילה, יש לאכול כזית מיד שיהיה לנטילה על מה לחול.
  2. כיון שחלק מהמאכלים שיאכל לא על כולם הוא מברך ברכה ראשונה, למשל הדג לא מברכים עליו, כאמור יש נדון האם הוא טפל לפת לפני שאכל ממנה כזית.

שנה טובה ומבורכת.