ציצית לקטן כהלכה

שאלה:

שלום ותודה על האתר המושקע
1. מאיזה גיל יש לחנך קטן למצות ציצית
2. מה השיעור המינימלי לגודל הציצית
3. האם צריך טויה ע"י אדם או אפשר במכונה
4. האם צריך הכשר על הקשירה
5. האם ציצית גופיה ראויה וכשירה לציצית
סליחה על האריכות אבל חשוב לי לקיים כמו שצריך

תשובה:

שלום וברכה

  1. חז"ל אמרו קטן היודע להתעטף אביו קונה לו ציצית. אבל המנהג כמובא בשערי תשובה וערוך השלחן סי' יז, מגיל שלוש לתת לו ציצית.
  2. אלא שמגיל שלוש עד שש שהוא זמן גיל חינוך הכללי, לא מקפידים כלל על גודל הציצית, ומה שנוח לו מלבישים לו… מגיל שש עד תשע מקפידים על השיעור הקטן של חצי אמה לכל צד, ובאמה בשיעור הגר"ח נאה שהיא 24 ס"מ, כלומר 12 ס"מ, ורוחב הכתפיות 6 ס"מ. מגיל תשע שלושת רבעי אמה לכל צד.
  3. על טווית מכונה נחלקו גדולי הפוסקים כידוע, החסד לאברהם מהדו”ת או”ח סי’ ג מתיר, וכן דעת האחיעזר ח”ג סי’ סט, החזון איש סי’ ו ס”ק י, הר צבי ח”א סי’ י. ולעומתם רבים אוסרים, ראה דברי חיים ח”ב סי’ א, מחנה אברהם או”ח סי’ ג, אמרי אש סי’ א ועוד רבים. לכן ברור שיש להחמיר שלא להשתמש בציצית כזו, כנמו שכתב המנחת יצחק ח”ב סי’ צח, ועוד עוררו שחלק מהמתירים לעיל לא דיברו על מכונה חשמלית שזה גרוע יותר, אלא מכונה של פדלים ובחשמלי הדין הרבה יותר חמור. וכיון שציצית מאוד זולה, אין להקל. אבל לילדים לפני גיל מצוות מקילים.
  4. אין צורך בהכשר רק שנעשה על ידי ירא שמים, ולילדים זה בדרך כלל גם מכונה, וצריך רק שיהיה עם הכשר.
  5. ציצית גופיה אינה לכתחילה כלל, וכפי שהארכנו לבאר כאן, אבל שוב, לילדים פחות מגיל מצות יש להקל.

שנה טובה מבורכת.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. אנחנו מקילים בילד שמכונה זה גם "לשמה", לכן מועיל מכונה אבל צריך הכשר על זה כדי לדעת שהקשירה במכונה נעשית לשמה.