קלנועית שבת / כלב נחייה לעיוור בבית הכנסת

שאלה:

האם מותר לנסוע בכל ועדת בשבת? האם יש דבר כזה קלנועית מאושרת,? האם מותר לעיוורים שיש להם כלב הנחיה להכניסו לבית הכנסת?
תודה ושנה טובה

תשובה:

שלום וברכה

הקלנועית שבת של מכון צומת אסרוה כל גדולי הפוסקים משתי סיבות: א. הקלנועית הזו בנויה על הנחה שכאשר פעולת המנוע נעשית באופן של מניעת המונע, כלומר יש פולסים חשמליים שכל הזמן נשלחים ונחסמים, ובהפעלת המכשיר אני מסיר את המונע מהם לפעול, זה נחשב גרמא המותרת. למעשה נקטו הפוסקים שכיון שכך הוא אופן פעולת המכשיר אין בזה כל משמעות, שכן בסופו של דבר יש כפתור הגורם לקלנועית לפעול מידית ובאופן ישיר וזהו חילול שבת. ב. יש בזה זלזול חמור בקדושת השבת, שכן אם נתיר נסיעה ברכב גרמא מחר כבר כל הרכבות והאוטובוסים גם יפעלו ואין שבת בכלל…

בירושלמי (מגילה פ”ד ה”ג) אמרו שמותר להכניס חמור לבית הכנסת ומזה דן בשו”ת אגרות משה (או”ח ח”א סי’ מה) שמותר בשעת הדחק לסומא להכניס כלב נחיה לבית הכנסת, [והיינו דווקא באופן שמותר גם אכילה ושתיה בביהכנ”ס כתלמיד חכם שביהמ”ד מקומו או במקום שעל תנאי עשויים כבתי כנסת בחו”ל], וראה שם שהוכיח שדברי הירושלמי הם לדינא, אמנם יש החולקים על האג”מ (עי’ שו”ת חלקת יעקב או”ח סי’ לד) ומשום שבעלי חיים בשעת התפילה עלולים להפריע למתפללים, והיתר זה היה רק בזמנם שהיו רגילים לחיות יחד עם בעלי החיים, וממילא גם לא היה בכך זלזול בשונה מזמנינו, ומכל מקום הסומך להקל בשעת הדחק באופן שהכלב בפינה יש לו על מי לסמוך, ובלבד שהוא נקי.