האם אפשר לסמוך על גוי המשכיר את דירתו ליהודי ואומר שלא השתמשו במטבח?

שאלה:

שלום וברכה. גוי משכיר דירתו ליהודי (בחו"ל) וטוען שכל המטבח חדש אחרי שיפוצים ואף אחד לא השתמש שם. האם אפשר לסמוך על דבריו ולא להכשיר כלום? (אציין שגוי הזה מכיר קצת עניני כשרות שקשה להגדירו כמסיח לפי תומו)
תודה

תשובה:

שלום רב,

אמנם הכשרת המטבח הינה דרבנן, בכל זאת אין כאן מסיח לפי תומו משום שהוא אומר זאת כדי להשביח מקחו (בפרט שהוא יודע קצת ענייני כשרות, ולכן בהחלט יש סיבה שאמר זאת כדי להשביח מקחו). וכאשר יש חשש שמא הוא אומר את זה להשביח מקחו אינו נאמן כפי שכתבו התוס' והרא"ש בבכורות כא,ב. וכך גם נראה מסוף יבמות שהגמרא הביאה את התוספתא נכרי שהיה מוכר פרות ואומר של ערלה הם של עזקה הם, אינו נאמן (להחמיר) משום שאנו תולים שהוא אומר זאת להשביח מקחו. ורק כאשר האמירה היא נטולת נטיה שמא יש בה מטרה כלשהי יכולה להחשב למסל"ת ולהאמין לה.