אשה שרוצה שבעלה לא ירשנה ולהוריש את חלקה לבנה

שאלה:

אשה שיש לה בעל (נישואים שניים), ורוצה לכתוב צוואה בפני עצמה כך שבמדה ותפטר לפניו, החלק שלה יעבור לבתה ולא לילדיו. האם יש לזה פתרון מבחינה הלכתית. הרי הבעל יורש את אשתו. וגם הנכסים שייכים לבעל מבחינה הלכתית.
חשבתי שאפשר בצוואה לרשום שהבעל מקנה לה חצי מהדירה (או מכל נכסיו) בפרט שהיא רשומה על חצי מהדירה. והיא בתור מתנה מחיים שעה קודם מיתה מקנה את חלקה לבתה בלבד (ורק יהא לבעל זכות שימוש בדירה עד שיפטר). ועל כל זה הוא יחתום בצוואה גם כן.
האם אפשר לעשות זאת, אשמח לתשובה מפורטת או עיצה יותר טובה.

תשובה:

שלום וברכה,

נכס שרשום בטאבו על שם שתי בני זוג, שייך מחינה הלכתית לשניהם, גם ללא הודאת הבעל בכך. אלא שאם היא תמות לפני הבעל, הבעל יירש את חלקה ולא תעזור צוואה שתכתוב שבנה יירשנה, גם אם נותנת לו במתנה מחיים, שכך תיקנו חכמים שהבעל קודם לאחרים.

העצה היחידה שתועיל בזה, שהאשה תכתוב צוואה – מתנה מחיים שעה אחת קודם מיתתה, והבעל גם הוא יחתום על הצוואה, וכיון שהסכים למתנה של האישה חלה מתנתה.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע אבן העזר סימן צב וראה שם סעיף י.