לעשות צוואה שיירש בן אחד ולא הבן השני

שאלה:

לכבוד הרבנים שלום,
האם ניתן לעשות כיום צוואה לכתחילה בלי שיהא בעיית 'אעבורי אחסנתה'? כלומר כאשר האב רוצה לפצות את בנו שהיה קרוב אליו מאוד לעומת בנו השני שהיה רחוק…?

תשובה:

שלום וברכה,

לא ראוי להעביר נחלה מבן אחד לבן השני ואפילו מבן רשע לבן צדיק. והעושה כן אין רוח חכמים נוחה הימנו. וכתב הקצות בשם התשב"ץ שאם משייר ד' זוזים [שיעור קטן מאוד] לבנו לא עובר על איסור עבורי אחסנתא. אמנם הפוסקים כתבו שישייר סכום גדול יותר ולא רק שיעור קטן. הגר"מ פיינשטיין כתב לשייר לכל בן 1,000$. ואת השאר יתן לבן האחד ואז אין איסור.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן רפב ובקצות שם. אגרות משה חו"מ חלק ב סימן נ. וראה עוד בערוך השולחן שם שמחלק שאם היורש הוא בנו ישייר שיעור חשוב, ואם היורש אינו בנו ישייר שיעור מועט.