שימוש במקרר שנפתח באיסור בשבת

שאלה:

שלום רב.
ידוע שיש לא מעט בעיות בפתיחת דלת מקרר כיום בשבת.
שאלתי:
1) אם במקרר שלי בבית אין פיקוד שבת או משהו עם היתר, אלא רק מנגנון לכיבוי המנורה, כך שעדיין יכול להיות איסור בפתיחת דלת המקרר בשבת אולי.
(ידוע שיש בדבר זה הלכות כמו ארגון משמרת השבת או מכון הטכנולוגיה וכו')
האם מותר לי לומר לילד שיפתח עבורי את דלת המקרר, כאשר הוא אינו מודע לבעיות ההלכתיות העלולות להיות בפתיחת דלת המקרר?
2)אם אדם בוגר פתח את המקרר, האם מותר להוציא משהו, כאשר אני משאיר את דלת המקרר פתוחה, אך וודאי מישהו יגיע ויסגור אותה אחריי, האם יש בכך לפני עיוור/מסייע?
3)במקרר עם בעיות הלכתיות, האם הבעיה היא בפתיחת הדלת או גם בסגירתה, או שזה תלוי דגם וכו?

תשובה:

שלום וברכה

  1. אין כל היתר להגיד לילד לפתוח.
  2. אם אדם כבר פתח את הדלת באיסור, מותר להוציא משם דברים לפני שיסגור, ואין בזה איסור הנאה ממעשה שבת, כיון שהוא רק מנע את המונע מלקחת, ולא יצר משהו בגוף הדבר, ראה כאן שיטות הפוסקים בזה בנדון דומה.
  3. הבעיה היא הן בפתיחה הן בסגירה.

חובה לעשות התקן שבת ואין לחסוך בענין זה. לחילופין אפשר לשים שעון שקע על המקרר כאשר חלק מהלחיצים לפי שהעה שבחרת יכבו אותו, ואז באותו הזמן שהוא כבוי לגמרי מותר כמובן לפתוח.

הצטרף לדיון

8 תגובות

  1. 1. אם הוא לא מודע מותר להכשיל אותו?
    2. לא אתה פתחת, כך שלא אתה גרמת להוא שיסגור. כמובן שאם מישהו פותח בשבילך זה יש למנוע בכל תוקף.

  2. יש איסור “ספייה לקטן” והוא שלא להאכיל קטן איסור, ובכלל זה גם הענין שלנו.

    שאלתי-
    האם ברור שבכלל זה הוא הענייןן שלנו, כי להאכיל קטן איסור אולי שונה מלומר לו לעשות משהו שייתכן והוא עבירה, והוא כלל אינו מודע.

  3. לא הבנתי מה הכוונה יתכן שהוא עבירה, יש איסור לפתוח מקרר שפסיק רישא הוא שהוא מפעיל חיישנים, ממילא אסור להכשיל בזה גם אדם שאינו מודע לכך.