רחיצת הילדים בשבת

שאלה:

שאלה נוספת,
האם מותר לקלח קטנים בשבת? ובאיזה אופן?

תשובה:

שלום רב

אין לרחוץ את הילדים בשבת. ילד קטן מאוד שרוצים לרחוץ אחרי החלפת חיתול וכדומה, ניתן לרחוץ על ידי שממלאים קערה במי ברז, ושופכים לתוכה מעט מים חמים מהמיחם, באופן שהמים יעשו נעימים אבל לא בחום שהיד סולדת בו, שזה כבר איסור בישול.

השימוש בדוד שמש או בוילר אסור.

בענין זה ראשית יש להקדים: בדרך כלל בכל דוד כזה, כשאתה פותח את המים החמים נכנסים לדוד מים קרים והם מתבשלים במים החמים שבדוד, וזה אסור בשבת מצד גרם בישול  ראה עוד כאן על דוד שמש בשבת וחשש בישול כנ”ל.

על דיני הרחיצה בשבת ראה כאן בהרחבה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. בהמשך לרחיצת קטנים בשבת.
    האם שימוש במים חמים בשבת, כשמדובר בדוד שמש, האם גם בזמן קיץ אסור? מאחר והמים הנכנסים לדוד ממילא חמים בעקבות החום שבחוץ.
    ובין כך ובין כך, אם משתמשים בקערת מים כפי שציינתם,
    האם מותר להשתמש בסבון נוזלי לניקוי הגוף וגם לחפיפת השיער?
    ומה בנוגע לניגוב במגבת לאחר הרחיצה?
    תודה רבה רבה.

  2. אסור בהחלט ולא הבנתי מה הכוונה המים שנכנסים לדוד חמים? הדוד מקבל מי ברז רגילים! מי הברז אינם בחום שהיד סולדת בו…
    מותר להשתמש בסבון נוזלי אבל לא לחפוף שיער משום סחיטה כדאי לקרוא את הקישורים ששלחתי…..

  3. לכבוד הרב שלום רב. ראיתי התשובה לאסור רחיצת קטן אם לא במקום צורך. ואני תמה משו"ע מפורש בסי' תרט"ז דהתינוקות מותרים בחמשת עינויי יוה"כ ובכללן רחיצה. ומשמעות הב"י שם דמותר אף ע"י גדול אם אינו נהנה מהמים. וזו גמרא מפורשת ביומא עח: ואף שהמ"א פירש בצונן וגם י"א (תוה"ר) דמיירי בפיו"ר מ"מ דעת הב"י אינה כן. וא"כ הרי שבת קל מכיפור לענין רחיצה שמותר בצונן. ולפ"ז מותר רחיצת קטן בשבת בלי שום תנאי.
    ועוד, דבמ"א סי' רס"ט התיר לתינוקות לאכול לפני הקידוש משום דהיינו ריביתיה, וגם צורך הקטן ואין חשש "אתי למסרך", וגם דהוי דבר היתר בזמן איסור. והכא נמי ברחיצה ממש דומיא דהתם ומה מקום לאסור על קטן להתרחץ. פלא עצום בעיני.
    הממתין לתשובה בכל הכבוד. יצחק אלחנן לוי. מגדל העמק.

  4. גם ביום כיפור זה לפי כללי שבת, למשל לא כל גופו ביחד וכו', הנושא ביום כיפור שאפילו אצבע במים הרי אסור, ובזה אין הקטנים בכלל..
    מה שהבאת מאכילה לפני קידוש אינו דומה, כי הצורך של קטן לרחוץ קלוש מאוד, אנחנו לא מדברים בקטן שמלוכלך בצואה ןכדומה שאין מה לדבר שקטן כזה ובמצב כזה מותר, מדברים שההורים רוצים להשכיב אותו מוקדם ונוח להם שיהיה רחוץ…