חיוב קבורה של נפל

שאלה:

בהלכה מופיע החיוב לקבור נפל.
מאיזה שבוע של ההריון הנפל חייב בקבורה ?

תשובה:

שלום רב,

עובר שנולד שלם לגמרי, החל משלושה חודשים עפ”י ההלכה יש לקוברו. היום בית החולים מטפלים בזה. עובר קטן אין חובת קבורה כלל. וראה במקורות מאיזה גיל יש לקוברו.

מקורות:

יש מחלוקת בפוסקים האם יש חיוב קבורה בנפל או לא. דעת המגן אברהם (תקכו ס”ק ג’) שיש חיוב קבורה גם בנפלים. וכן כתבו חת”ס או”ח קמד, שו”ת אבני נזר יו”ד תע”ב, אבני צדק יו”ד קמה, וראה שו”ת מנחת אלעזר ח”א סי’ נב שהאריך בזה. ויש שחולקים וסוברים שאין חיוב קבורה בנפלים, ראה שו”ת בנין ציון קי”ג, ור’ יונתן אייבשיץ בספרו בינה לעיתים על הרמב”ם (הלכות יו”ט פ”ב ה”ג). אולם הלכה למעשה המנהג הוא לקבור נפלים.

אכן בשו”ת שואל ומשיב (הובא במשמרת שלום אבלות אות קיג) ציין שדווקא אם נולד בחודש החמישי כשהוא שלם באבריו. ובשו”ת מהרש”ם ח”ד סי’ קמו כתב כבר על חודש רביעי שיש לקבור. אין חובה לדקדק בטוח שהזמנים הללו הם בדוקא, העקרון הוא שיש ראשו ורובו כלומר יש צורה של עובר, אז הוא חייב בקבורה. ראה באבני נזר שם שהביא מהב”י בשם הרמב”ן בסי’ שעד שמדינא קבורה הוא בראשו ורובו.