הקדמת חברים במכירת מקומות לימים נוראים

שאלה:

לקראת ימי ראש השנה הקימה חסידות מסוימת אוהל ענק עם אלפי מקומות ישיבה.
ופורסם כל בתי הכנסת שמכירת מקומות תתקיים אך ורק במערכת טלפונית מיום רביעי בשעה 2:00 בדיוק.
ובפועל ביום רביעי בשעה 2:00 הוברר לכולם שמאות מקומות נמכרו מאחורי הפרגוד ע"י חברים ומכרים לפני המועד המצויין
ומדובר קרוב ל1000 מקומות שנמכרו מראש
רציתי לשאול מה דעת ההלכה בדבר? הונאה וכדומה?
נ.ב. השאלה הוא פרטית ולא להעברה חלילה

תשובה:

שלום וברכה,

איש ציבור שמשרת את הציבור ומציע מכירת מקומות לימים נוראים עליו לנהוג ביושר. ולכן לא ראוי לגבאי שיקדים מכרים וחברים. ולמרות שאין איסור הלכתי או איסור אונאה בהערמה זו, אבל יש בזה מתן שרות לא הוגן.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

9 תגובות

  1. אם הקדימו את החברים שתורמים לחסידות, זה לא נחשב עוול, ברור שחברי הקהילה שהם שותפים קודמים לאנשים זרים שאינם שותפים בהחזקת הקהילה.

  2. מראש היתה הודעה לתומכי המוסדות שבקשותיהם יטופלו לפני המכירה כך שאין כאן אפילו אבל של חוסר הגינות .
    כולם ידעו שיש מכירה ולתורמים ישנה הרשמה מוקדמת

  3. מסתבר שגם זה צורך חיוני לקהילה, ובסופו של דבר זה משרת היטב גם את צרכיו של אותו אדם שתורם פחות, שהרי הוא נהנה מתרומתם, וטובתו היא שיהיו מרוצים…

  4. אולי לא ראוי, אבל בינינו זה מקובל, ועל דעת כן הם לוקחים על עצמם עול, וכשמדובר במיתחם ענק של אלפי מקומות, אם 20 מקומות ילכו לגבאים לא קרה כלום…

  5. אמרתי, לגבי התורמים זה ודאי נכון, לגיטימי ביותר כהחלטה של מוסד למען המוסד לתת לתורמים מקומות מכובדים, זה משרת את המוסדות וזה מצויין, כל מה שנשאר זה כמה גבאים שלוקחים לעצמם, זה 20 מקומות…