ברכה בלידת בן או בת

שאלה:

בסד
שלום הרב
מה מברכים על הולדת בן או בת והאם זה משנה שכבר נולדו לפני כן?
שאלה נוספת בלידת בת מיד כשיש עליה לספר תורה יש לקרוא את השם או שאפשר לדחות לשבת? ולעשות סעודת מצווה כבר בשבת או שעדיף לא לעשות סעודת מצווה עם סעודת שבת משום ערוב שמחה בשמחה?

תשובה:

שלום רב,

בלידת בן מברכים האב והאם הטוב והמטיב. וכאשר נולדה בת מברך בפעם הראשונה שרואה אותה 'שהחיינו. ולכתחילה יברך מיד לאחר ששמע את הבשורה על לידת בנו, אך בדיעבד יכול לברך עד שלשה ימים מהלידה שהשמחה עדיין בתוקפה בלבו.

וכאשר נולדו תאומים מיד כששומע על לידת בנו הראשון יברך 'הטוב והמטיב' או שהחיינו אם ראה את הבת, ולאחר לידת התינוק השני יברך עליו שוב. ואם לא בירך עד לאחר לידת התינוק השני יברך ברכה אחת ויפטור את שניהם.

הספרדים לא נוהגים לברך ברכה זו, אלא מכוונים בברכת שהחיינו בברית מילה לפטור את הברכה מזמן לידת התינוק.

לשאלתך האם לדחות את קריאת השם לבת עד שבת או לא, ראה כאן בהרחבה.

מקורות:

שולחן ערוך סי' רכ"ג סעיף א' ובמ"ב שם, כף החיים שם סק"ו, ותורת היולדת לז,ד ע"ש וראה עוד כאן בהערה יז שיש חולקים על המשנה ברורה בזה ומנהג גדולי הדור בענין זה.

הצטרף לדיון

2 תגובות

  1. שאלה נוספת האם גם האבא והאמא מברכים או רק אחד מהם?
    וכן מתי מברכים מיד או שאפשר לחכות עם זה ועד מתי אפשר לחכות עם זמן הברכה?

    תודה רבה!

  2. גם האמא מברכת, אבל המנהג היותר רוחח שהבעל מוציא אותה ידי חובה בברכה, כיון שמקפידים לברך אחרי הלידה והיא חלושה וקצת מבולבלת… לכתחילה מברכים בראייה הראשונה, ובדיעבד כל עוד יש הרגשת חידוש בראייה .