גזל בדבר מועט

שאלה:

שלום
א. התארחנו בדירה בשבת(בעלי הדירה לא היו) ולקחנו משם טישו בכמות קטנה ביותר וגומייה לשיער האם זה נחשב כגזל (זה נראה לי פחות משווה פרוטה)
ב. ארגנתי פינת קפה בכיתתי ואספתי כסף מכל בת בשלב כלשהו נגמר הכסף לחלב ונותרו עוד קפה כוסות וסוכר בכיתה זמן רב כאבן שאין לה הופכין עד שנעלמו האם זה היה בעייה של גזל?

תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לגזול גם דבר שאינו שווה פרוטה. אלא בדבר שלא נהוג להקפיד עליו מותר לקחת ללא רשות. ומדת חסידות להיזהר גם בדבר שאין מקפידים. ולכן לקיחת כמה טישו בודדים נחשב לדבר שאין מקפידים – ומותר. לקיחת גומייה לשער, לא נראה לי שנחשב לדבר שאין מקפידים עליו, ואסור לקחת ללא רשות. ואם עבר ולקח אין חובת השבה על פחות משו"פ. [צריך לבדוק האם הגומייה לא שווה פרטה, היות ופרוטה הוא סכום זעיר – פחות מעשר אגורות!!].

כשעשית טובה וארגנת פינת קפה, כל הנשאר שייך לכל הכיתה, ואין לך אחריות על מה שנשאר, ולכן השאריות שנעלמו לא קשור אלייך.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע ריש סימן שמח ובסמ"ע.