בייבי סיטר שרוצה לקרוא ולאכול מבית בעה"ב

שאלה:

מותר לקרוא ספרים אצל בביביסיטר בלי לשאול אותם אם הם מרשים? בהנחה שזה נהנה וזה לא חסר?
2. האם מותר לאכול אצליהם בלי לשאול?
א. אם הם משפחה רגילה?
ב. אם הם משפחה שזורקת בלי חשבון לפח הרבה אוכל למשל ילד אכל כפית או 2 מהצלחת ולא רצה עוד צלחת שלימה נזרקת לפח. הם מאוד עשירים

תשובה:

שלום וברכה,

בייבי סיטר שרוצה לקרוא ספרים בבית ששומרת – מותר, כיון שקריאת ספרים הוא דבר שלא מקפידים עליו.

לאכול בביתם ללא קבלת רשות, בדברים קטנים שלא מקפידים – מותר. בדברים שמפקידים – אסור. ואין הבדל אם בעל הבית עשיר או עני, אלא הכלל בזה, אם דרך העולם להקפיד.

יש היתר נוסף, שבדברים שאם הבייבי סיטר הייתה שואלת ברור שהיו מסכימים, כיון שהיא עובדת בביתם, והיא בקשר איתם, יש להקל גם בדברים גדולים יותר. אך צריך לאמוד דעת בעה"ב שודאי היה מסכים.

בהצלחה.

מקורות:

דבר שאין דרך להקפיד – שו"ע סימן שנט.

דברים שאילו היה יודע היה מסכים – ש"ך סימן שנח ס"ק א, ודלא כתוספות. הקצות סימן רט פסק כתוספות. אך הנתיבות והמחנ"א פסקו כהש"ך. ויש להקל כדעת הש"ך.