הבטחתי לתת לחברה ונתתי למישהו אחר

שאלה:

שלום רב.
סיפרתי לשכנתי שיש לי בבית כוסות ח"פ מסוג מסוים שאיני משתמשת בהם ושאלתי אם הם משתמשים בכאלה. היא ענתה בחיוב. לא הבטחתי במפורש אך נתתי לה להבין שאתן לה אותם. ביתיים נכנסה אלי אחותי וראתה את הכוסות ושאלה אם היא יכולה לקחת ונתתי לה. האם הייתי צריכה לתת את הכוסות לשכנה ולא לאחותי?
בכבוד

תשובה:

שלום וברכה,

הבטיח בפירוש שייתן לחברו מתנה מועטת וחברו סמך דעתו לקבל את המתנה, הדיבור מחייב – משום מחוסרי אמנה. ולכן גם אם לא אמר בפירוש אלא רימז בצורה ברורה לחבר שייתן לו, והלה סמך דעתו לקבל, יש בזה משום מחוסרי אמנה.

ולכן אם השכנה שלך הבינה ממך שאת רוצה לתת לה, היית אמורה לתת לה ולא לשנות ולתת לאחותך. אבל אם היה זה כדיבור בעלמא שיש לך כוסות, והשכנה לא בנתה לקבל את הכוסות, מותר לך לכתחילה להעביר את הכוסות לאחותך.

בהצלחה.

מקורות:

עלון המשפט גליון מספר 48 בפסקי דינים של הגאון הרב יוסף פליישמן שליט"א הערה 2.