משוא פנים בין שכנים

שאלה:

שלום רב!
שאלתי נוגעת ליחסי שכנות ולבקשה להרחבת מבנה.
בבית משותף אחד השכנים רוצה ליצור גגון מחדרו למטרת סוכה. הפעולה כרוכה במטרד של ניקוז מים בחורף (מן הגגון), של כיעור וכן של תקדים לשכנים נוספים.
אותו שכן הינו נכבד בקהילה והשכנים יראים מלהצנגד לפעולה ולכן חותמים על אישור (בלית ברירה).
האם מבחינה הלכתית אין פה מצב של משוא פנים?
האם מי שמתנגד – חוטא במשהו (בשל פגיעה בחברות ובשלום בית בין הדיירים?
בתודה ובברכה
יצחק

תשובה:

שלום וברכה,

איסור של משוא פנים נאמר בדיין שדן בין שני צדדים, שאסור לו לכבד אחד יותר מהשני. אבל אדם שרוצה לוותר משלו מכל סיבה שהיא, אין איסור של משוא פנים.

כמו כן אם טענתו של המתנגד מעוגנת בהלכה – לאחר יעוץ עם דיין שהתיר לו להתנגד – אין שום חטא ואיסור להתנגד, זכותו של אדם לגונן על עצמו ועל רכושו. כמובן שיש לעשות הכל בצורה מכובדת ובהבנה, כדי שלא להגיע למריבות.

בהצלחה.