בעל שתי דירות מצורפות לענין תשלומי ועד בית

שאלה:

שלום רב,בגיליון עלון המשפט 42, יש התייחסות לגבי "צירפו שתי דירות לדירה אחת. האם יש לשלם ועד הבית כדייר
אחד או כשני דיירים, והאם יש הבדל אם הקבלן צירף אותם או
הדייר?" והגר'י סילמן ענה בתשובה "אם הקבלן צירף את הדירות
לפני שמכר את שאר הדירות, יש לשלם לפי יחידת דיור אחת, ואם צירפו אותם
לאחר ששאר הדירות נמכרו, שאז השתתפו על דעת שישלמו כשתי דירות, יש
לשלם כשתי דירות".
ויש שאלה לחדד,מה קורה כאשר היתה מציאות של דייר ותיק,שהוא היה בעצמו ועד בית שחיבר שתי דירות,ושילם רק על אחת,מסיבותיו שלו, הדיירים קיבלו את זה כי פחדו ליצור מחלוקת וזה התקבע,אך עכשיו הוא מכר את שתי הדירות למישהו אחר ועכשיו השכנים התקוממו ודורשים תשלום ועד בית על כל דירה ודירה כלומר על שתי הדירות.

תשובה:

שלום וברכה,

אם הייתה הסכמה ששתי הדירות ייחשבו לדירה אחת, הרי ההסכמה קיימת. אבל אם לא הייתה הסכמה, אלא ששתקו ולא גבו את חובם מהראשון בגלל פחד, אין כאן מחילה והשני חייב לשלם תשלום כפול לוועד הבית.

בהצלחה.

מקורות:

שתיקה בפני ב"ד נחשב למחילה, אבל שתיקה מחוץ לב"ד אינה נחשבת מחילה – כן מדוקדק בנתיבות סימן רצא ס"ק ה. ומצאנו במשנה בכתובות דף קט ע"א לוי שחתום על שטר מכירת קרקע שראובן מכר לשמעון, ועתה בא לוי לערר כי השדה שלו, לדעת אדמון יכול לטעון שהקרקע שלו, והחתימה שחתם על מכירת הקרקע אינה הסכמה למכירה אלא להוציאה מראובן כיון שקשה לו לדון עימו [ובגמ' ב"ב ל ע"ב מבואר שחכמים שחולקים על אדמון מודים לאדמון שאם לא הייתה חתימה אלא שתיקה שיכול לערער]. מוכח שאדם שלא תובע זכויותיו לא נחשב למחילה ויכול אח"כ לתבוע מקונה.