גזל מהמדינה ומהבנק

שאלה:

שלום
רציתי לשאול א) האם מותר מבחינה הלכתית לזייף תלושי שכר על מנת לקבל מהבנק משכנתא ?
ב) האם מותר לא לדווח לארנונה על משכורת יותר גדולה על מנת לא לשלם להם יותר. ובכלל האם יש גזל מהמדינה?

תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה,

א. שאלה שנשאלת רבות, לפני שמקבלים משכנתא הבנק בודק תלושי שכר שהמשכורת הקבועה תהיה פי כמה מהחזר המשכנתא, הרבה טענו שהבנק מסכים לזיוף תלושי שכר, הם מבקשים את התלושים מצד ההנחיות ותו לא. לכן יש לשאול את הבנק האם נכונים הדברים או שהם מקפידים על כך, ואכן אם מקפידים אז ברור שאסור.

ב. לגנוב מהמדינה ודאי שאסור, הגאון הרב יעקב בלוי זצ"ל [מגדולי רבני העדה החרדית] יצא בתוקף על כך שאסור לגזול מהמדינה. אמנם להערים כדי להיפטר ממיסים, במסקנת דבריו לא הכריע לאיסור, והסתפק אולי יש להקל בדבר. למעשה נחלקו בזה פוסקי זמנינו, ראה בספר דינא דמלכותא שהביא את שיטות הפוסקים בזה, וכל אדם יעשה כהוראת רבותיו. אמנם לגזול ולהוציא ממון מהדינה ברור שאסור.

בהצלחה.

מקורות:

ראה פת"ח בהערות להלכות גניבה.