טעות בנטילה לסעודה. שאל רכב ומחזיר תוספת דלק

שאלה:

1. אם נטלתי לפת לסירוגין במקום רצוף. מה צריך לעשות?
2. אם השאלתי מחבר רכב עם חצי מיכל דלק. האם יש בעיה שאחזיר לו את הרכב עם מיכל דלק מלא?

תשובה:

שלום וברכה,

  1. יצאת ידי חובת נטילה, כיון שמעיקר הדין אם נוטל ברביעית על כל יד די אם נוטל פעם אחת על כל יד.
  2. כשלקחת רכב עם דלק ואתה מחזיר את הרכב עם דלק, יש כאן השאלת רכב, והלוואת דלק. ועבור השאלה מותר לתת ריבית, כיון שהתוספת ניתנת עבור הפחת. אבל עבור ההלוואה אסור להוסיף ריבית. לכן אם אתה מחזיר דלק יותר עליך לומר שהתוספת עבור ההשאלה של רכב ולא עבור ההלוואה של הדלק.

בהצלחה.

מקורות:

ראה גמרא מסכת ב" דף סט ע"ב בביאור החילוק בתוספת שניתנת עבור השאלה בין ניתנת עבור הלוואה.