שאלה לגבי עבודה מעשית שעורכת לחברה

שאלה:

בסד
לכבוד הרב שלום.
חברה שלי לומדת במכללה. היא נתנה לי לעשות בשבילה עבודה מסויימת תמורת תשלום. זו עבודה שהיא לא יודעת איך לעשות אותה והיא אמרה לי שרוב הבנות גם לא יודעות ונתנו לבנות אחרות לעשות אותה בשבילן. העניין הוא אם זה מותר על פי ההלכה שאני יעשה לה את העבודה,אם מבחינתי זה בסדר וזה בעיה שלה בעצם של אי כנות, הענין פה שהיא צריכה גם להגיש הצהרה בכתב שהיא לא העתיקה או נתנה למשהו אחר לעשות את עבודה זו בשבילה ואולי פה אני מכשילה אותה…למרות שאם אני לא יעשה לה את העבודה הזו, היא יכולה לתת לאחרת גם לעשות אותה..

תודה רבה.

תשובה:

שלום וברכה,

מעיקר הדין לא ברור שאסור לך לעשות זאת, כיון שאת לא מצהירה שקר, והיא זאת שעושה שלא כדין, והיא תעשה זאת אצל אחרת אם לא אצלך.

אמנם לכתחילה טוב שתבקשי מחברתך שאחרי תקבל את העבודה תלמד אותה, ותערוך בה שינויים, כדי שהעבודה תיקרא על שמה באמת. ואז גם אם לבסוף היא לא תשמע לדברייך זה לא עניינך.

בהצלחה.