הגבהת ספר התורה לפני הקריאה או לאחריה

שאלה:

מדוע למנהג אשכנז גוללים הספר תורה בסיום הקריאה?

תשובה:

שלום וברכה

אין מקום לשאול מדוע אחרי הקריאה, שכן באותה מידה ניתן לשאול מדוע למנהג בני ספרד עושים זאת לפני הקריאה, אלו מנהגים שונים… בשו"ע סי' קלד סעי' ב הובא שיש להראות לציבור את אותיות הספר תורה במקום שבו קוראים, לפי האר"י שער הכוונות דף מח עיקר התיקון בזה והאורות שסופגים הרואים הוא לפני הקריאה, אבל ברמ"א שם כתב שנהגו לעשות זאת לאחריה. בכף החיים שם ס"ק טז נתן טעם למנהג בני אשכנז, שכדי שלא יחשבו המון העם שהעיקר הוא הראייה ולא השמיעה, נהגו האשכנזים לדחות זאת לאחר הקריאה.

אגב מנהג הרבה קהילות חסידיות בזה כמו מנהג הספרדים, מחמת דברי האר"י הנ"ל.