לתרומות מתנות לאביונים לחץ כאן

שנתיים של חוסר תנאים סוציאליים בעבודה

שאלה:

שלום רב,
אני עובדת בעמותה מסויימת תקופה של שנתיים, בעבודה מהבית.
בשנה הראשונה לעבודה קיבלתי תלושי שכר אך ללא כל התנאים מסביב (ימי חופש, פנסיה, הבראה ועוד)
לא ייחסתי לזה בהתחלה חשיבות כי מאוד אהבתי את העבודה ולא רציתי לדרוש יותר מדיי, בהמשך מנהל העמותה ביקש ממני לפתוח עוסק פטור, ולקבל משכורת תמורת קבלה, והסיבה היא שיש להם 7% מס שצריכים לשלם על משכורות.
הייתי שנה שלמה עם העוסק פטור, שבמהלך השנה הזאת כל הזמן פניתי וביקשתי שוב ושוב שיחזירו לי לתלוש, שלא נדבר על פנסיה וכו שלא הופרשה מעולם, שום זכות סוציאלית לא קיבלתי
אך תמיד הבלגתי כי העבודה מאוד היייתה לי נוחה כיוון שהיא מהבית.
המצב החריף כאשר אחד הבעלים התחיל פרוייקט קטן משלו, ורצה שאעבוד אצלו, למרות שעדיין לא הייתה לו עמותה רשומה, בשיחה שלי איתו על הפנסיה אמר שהם מזכים את הרבים וכו ולא מתעסקים בדברים "גשמיים" שכאלו (יש לציין שידעתי בצורה וודאית שהם מפרישים לעצמם פנסיה וקרן השתלמות), ולעצמם הוציאו את רוב המשכורת בתלוש.
כשהגיע זמן המשכורת, הוא רצה לאחר את המשכורת בתאנה שעדיין אין לו עמותה, וכשלא הייתי מוכנה אמר שיכול להןציא תלוש מהעמותה המשותפת שלהם אך בתנאי שאני אשלם את מחיר התלוש
כמובן שלא הסכמתי, ואיימתי עליהם בתביעה, על כל השנתיים האלו, שבסופו של דבר התפטרתי.(עבדתי חודש עוד אחרי הודעת ההתפטרות)
ידוע לי שלפי חוקי המדינה מגיע לי פיצויים כדין עובד שפוטר, כיוון שעזבתי בגלל שלילת התנאים הסוציאליים ממני. ואם אני תובעת אותם בבית דין רגיל הם יגיעו לאלפי שקלים של פיצויים.
מה דעת התורה על כל העניין הזה? ואיך אני יכולה לגשת לדין תורה בנושא זה? האם בבית דין רבני יוכלו לחשב את כל השנתיים שלא קיבלתי זכויות?
ובתור התחלה לפחות אוכל לשלוח להם את גובה הסכום שאני דורשת?
ביקשתי כמה וכמה פעמים שהרואה חשבון של העמותה יעשה את זה אך הם לא עושים את זה

עוד משהו –
כרגע אחרי ההתפטרות, עדיין לא מצאתי עבודה, מה שקשה מאוד עקב היותי אמא, ובגללם אני לא זכאית לדמי אבטלה (בגלל שאין לי 12 תלושים אחורה) לתקופה סבירה שאוכל לחפש עבודה בראש שקט, והדבר כמובן מקשה עלינו מאוד כלכלית
ככה שאני ממשיכה ל"אכול אותה" בגלל החוסר אחריות שלהם.

אשמח להדרכה וייעוץ בנושא איך להמשיך מפה

תשובה:

שלום וברכה,

לפי ההלכה עובד צריך לקבל את כל התנאים הסוציאליים שנהוג לקבל – החוק קובע את המנהג. ואם עזבת בגלל הרעת תנאים, חייה המעביד לשלם לך פיצויי פיטורים.

לכן כדאי שתפני לרו"ח שיתן דו"ח מה הם זכויותייך עבור השנתים שעבדת, ואז תפני לבית דין רבני כדי לדרוש את זכויותייך.

בהצלחה.