מעביד שמחייב לתת מעשרות מהמשכורת למוסד

שאלה:

בס"ד

בהמשך לשאלה מס' 203381 האם בעל מוסד שדרש מעובד להפריש ממעשרותיו לטובת המוסד האם זה גזל?חייב להחזיר ? לבקש מחילה מהעובד? תודה רבה

תשובה:

שלום וברכה,

אם גירע לו מהמשכורת, לכאורה נחשב שעשק ממנו את שכרו, ועבר על "לא תעשוק" שלא שילם לו את מלוא השכר המגיע לו, וחייב להשלים לו את שכרו.

בהצלחה.

הצטרף לדיון

4 תגובות

  1. שמעתי פעם מאיזה רב שכשהמעסיק לוקח את המעשרות לפני זכיית השכיר במשכורתו יש כאן 2 בעיות מאוד מהותיות:
    א. כיון שעדיין לא זכה השכיר במשכורת, א"כ אין ההפרשה של המעסיק מוגדרת כהפרשת מעשרות כלל וכלל, ולכן השכיר מחוייב להפריש מעשרות כדת וכדין , וא"כ הוא מפסיד את הכסף שנלקח ע"י המעסיק.
    ב. כתוצאה מבעיה א', הממון שביד המעסיק מוגדר ממש כגזל [אם כי יתכן שבשגגה] היות שהשכיר הסכים לתת לו את "מעשרות" וזה כלל לא מעשרות…

  2. כיון שהוא מחייב אותו לתת וזה לא בבחירתו, הכל רק "בכאילו" כמו שרגילים הילדים לומר… באותה מידה יכול היה לתת לו מליון דולר בתנאי שיחזיר לו אותם…

  3. אם הכריח אותו לתת לו, לא נחשב גזל אלא לא תחמוד, ופעמים אין איסור משום כופים על הצדקה, ולכן בכל מקרה אין צורך להשיב את המעות אלא לבקש מחילה.