פסיקת רב ללא צד שכנגד ורב שמקבל שכר על סידור חו"ק

שאלה:

בס"ד,
האם רב יכול לפסוק כנגד אדם ולהענישו בנידוי וחרם ללא שמיעת טענתו ושמע רק צד אחד? היכן ניתן לראות בכתובים את ההלכה בנידון?
האם רב שכונה שמכיר את כל התושבים ועורך להם חופות ומקבל בתמורה מעטפה עם כסף עבור סידור הקידושין ותושבים אמידים משלשלים במעטפה סכומים גדולים ואילו תושבים אחרים משלשלים במעטפה רק כמה מאות בודדות של שקלים האם רב זה יכול לפסוק בין התושבים בסכסוכי שכנים? האם זה לא יטה את דעתו למי ששם במעטפה הרבה כסף?

תשובה:

שלום וברכה,

אסור לדיין לשמוע צד אחד ולפסוק בדיני ממונות, אלא צריך לשמוע את שניהם זה בפני זה, שכתוב "שמוע בין אחיכם" ראה גמרא סנהדרין דף ז ע"ב. ושו"ע חושן משפט סימן יז סעיף ה.

דיין שמקבל משלוחי מנות מבני העיר או פדיונות, או שכר על סידור חו"ק, מותר לו לדון את בני אותה העיר, ולא נחשב לשוחד. אמנם ממדת חסידות שאם ליבו נוטה לאחד מהם שימנע עצמו מלדון. או שכדאי שלא ידע כמה כל אחד מביא לו במשלוח מנות. ראה בשו"ע חו"מ סימן ט סעיפים ב – ג ובכסף הקדשים שם.

בהצלחה.