מתנה לכלה בתשעת הימים

שאלה:

מגיע השבת לכלה האם מותר ליתן תכשיט מתנה יצוין שאת התכשיט כבר הכלה בחרה בחנות וזה רק ליתן בפועל האם מותר ליתן מצד תשעת הימים אמרו סברא שזה חלק מהחוב של הכתובה וכמו שמותר ליתן למלמדים כי זה כמו חוב ואם אסור אולי אפשר בשבת באופן שלא יהיה בעיה של קנין ישר כח

תשובה:

שלום וברכה

עד ראש חודש אב אין בעיה, לאחר ראש חודש אב אין לתת מתנה אלא אם יש צורך גדול, חשש עלבון וכדומה, וכיון שמקובל ורצוי לתת להם מתנה כשבאים פעם ראשונה לכלה לשבת, יש להקל, והיא תשתמש אחרי תשעה באב.

אם אפשר להקנות לה על ידי אחר לפני השבת ולתת את המתנה בשבת עצמה, עוד יותר טוב.

שבת שלום והרבה מזל טוב.

מקורות:

ראה קובץ מבקשי תורה [כו] בשם הגרש”ז אויערבך שלכתחילה לא נותנים מתנות בתשעת הימים בלא צורך מיוחד, וראה שו”ת רבבות אפרים ח”ב סי’ קנה שמסופק בכך, ובמועדי ישורון עמ’ 136 בשם הגר”מ פיינשטיין שאין ראוי לכתחילה, ובס’ קרא עלי מועד בשם הגר”ח קנייבסקי שרק בשעת צורך גדול שאי אפשר לתת אחר כך מותר לתת את המתנה בימים אלו.