שליח שאיבד ש'יק האם חייב לשלם

שאלה:

אני מורה בבית ספר, וקיבלתי מחבר צ'ק לתת למזכירות בית הספר לתשלום על חודש לימודים. הצ'ק כנראה נפל מהכיס שלי, ולצערינו מוצא לא ישר פדה את הצ'ק בצ'יינג.
האם אני חייב לשלם לחבר? או חייב לשלם למוסד?

תשובה:

שלום וברכה,

המוסד עדיין לא קיבל את תשלום, לכן מצידו אין לו קשר לנעשה, ואותו חבר עדיין נשאר חייב למוסד את הכסף – החוב בעינו עומד.

הנידון הוא בינך – השליח, לבין החבר – המשלח. האם אתה חייב לשלם עבור אבדת הש'יק. התשובה היא: שליח דינו כשומר. והתורה מיעטה חיובי שומרים בעבדים קרקעות ושטרות. שטרות היינו כל דבר שאין גופו ממון, אלא יש לו ערך היות וניתן להפיק עימו תועלת. ש'יק נחשב לדבר שאין גופו ממון, ולכן שומר שקיבל ש'יקים לידיו אין לו בהם חיובי שמירה כלל. ולכן השליח פטור מלשלם למשלח על אבדת הש'יק. ומאידך המשלח חייב לשלם שנית למוסד.

בהצלחה.

מקורות:

עבדים קרקעות ושטרות אין בהם חיובי שמירה – ראה סימן שא סעיף א. דעת הרמב"ם (הלכות שכירות פ"ב ה"ג) שאם פשע חייב לשלם, משום שפושע כמזיק בידיים. והש"ך (סימן סו ס"ק קכו ובסימן שא ס"ק ג). אמנם רבו החולקים עליו – השו"ע (סימן שא ס"א וסימן שו סעיף מ) פסק כדעת הראב"ד שפטור אפילו בפשיעה. וכן פסק בתומים ועוד. ולכן גם אם אבדת הש'יק הייתה בפשיעה לא ניתן לחייבו