דעת הדיינים בפסקי דין

שאלה:

שלום,
1.ידוע שפסק בית דין נפסק עפ"י רוב דעת הדיינים. אזי האם בפסק דים כולם חתומים פה אחד על הפסק כלומר גם אלה שלא הסכימו?
2.אם כוולם חתומים,, האם במידה ויהיה דיון אחר, אותם רבנים שהתנגדו יכולים כעת לפסוק כדעתם, או שהם כפופים למה שנפסק אז?

תשובה:

שלום וברכה,

  1. כל הדיינים חותמים על הפסק דין. ולכן מעיקר הדין גדול שבדיינים אומר את הפסק כדי שלא ידעו מי התנגד ומי לא. וכמו כן אסור לדיינים לומר מה כל אחד פסק.
  2. במקרה ויהיה דיון אחר עם בעלי דין אחר או אותם בעלי דין, אבל בסיפור אחר, יכולים הדיינים לפסוק כפי שרוצים ולא משועבדים למה שלא הכריעו כדעתם בפעם הקודמת. אבל באותו אדם ואותו סיפור אין מקרה שיש דיון נוסף, כיון שב"ד לא דן אחר שכבר ב"ד אחר קדם ופסק.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע חו"מ סימן יט.