תפילת הביננו בזמנינו

שאלה:

שלום רב , מהי תפילת מעין 18 שמוזכרת בגמרא מסכת ברכות דף כח ומדוע לא נוהגים להתפלל אותה כיום ?
האם תפילה זו עדיפה על לא להתפלל כלל?

תשובה:

שלום רב,

היום אין אנו נוהגים להתפלל הביננו. יש עוד תפילה מעין שמונה עשרה שכל ברכה מקוצרת, וגם זה לא עושים. ראה מה שכתב בביאור הלכה סי’ קי:

“כהיום אין נוהגין להתפלל הביננו מחמת הטרדה ונ”ל הטעם לזה דלכאורה קשה על הדין דשו”ע מלעיל סימן ק”א ס”א דאיתא שם דאם אינו יכול לכוין את לבו בכולם יכוין את לבו עכ”פ באבות ומשמע דעי”ז ממילא מותר להתפלל כל התפילה כיון שהוא אנוס שאינו יכול לכוין אך די”ל דכאן דמיירי דשבעה ברכות יכול לכוין לכך התירו לו להתפלל הביננו ולא יותר כדי שיכלול כל השמ”ע בקצרה ובכונה אבל שם מיירי דלא יכול לכוין אפילו אלו הז’ ברכות לכך לא התירו לו לקצר ע”כ ניחא דלא נהגו היום בהביננו שאנו חוששין שאפילו הז’ לא יכוין וכענין דכתב הרמ”א שם בס”א בהג”ה א”נ מפני שאם באנו לקצר כהיום מחמת טרדה לא נתפלל לעולם תפילה שלמה מפני רוב הטרדה בעו”ה”.