נישואין בעשרת ימי תשובה

שאלה:

האם ניתן להתחתן בשבוע שבין ר" ה ליום כיפור?
תודה רבה!

תשובה:

שלום וברכה

המנהג הרווח בין האשכנזים שלא לערוך בימים אלו נישואין משום שהוא ימי דין, וכן נהגו היום ברוב תפוצות ישראל, אף בין הספרדים לא מצינו שהיה מנהג מקובל מדורי דורות דווקא שלא לערוך חתונה, הגם שנראה שלא היה הדבר מצוי. גם בין האשכנזים יש שלא נמנעו מכך, והיו נושאים אשה בימים אלו.

מקורות:

מטה אפרים (סימן תרב סעיף ה): “נוהגין שלא לעשות נשואין בימים אלו [היינו בעשרת ימי תשובה]” קיצור שלחן ערוך (סימן קל), סידור בית יעקב והגהות חכמת שלמה (סימן תרב), השדי חמד (מערכת חתן וכלה אות כג) הביא שלא ידוע לו מנהג כזה בין הספרדים, אולם למעשה לא ערך חופה בימים אלו כיון שבדק בעירו ולא מצא שום כתובה שנערכה בימים אלו וסימן שכך נהגו בעירו [שהייתה בין נוהגי מנהגי הספרדים], אמנם בגרמניה לא מנעו מלעשות כן וכפי שכתב המלמד להועיל (ח”ג סי’ א) ושארית שמחה (סוף סי’ ח), וכ”כ להקל בזה בספר ילקוט יוסף (חופה וקידושין עמ’ עה).