נטילת ידם למי שקם באמצע הלילה

שאלה:

שלום לכבוד הרב .שמי אסתר ברצוני לישאול אני מרבה להיתעורר באמצע הלילה כשאני מיתעוררת אני עושה נטילת ידיים בלא ברכה שאלתי האם נכון לינטול ידיים בלי ברכה והאם צריך גם לישתוף תפנים .והאם לאחר הנטילה מותר לינגוע באברי הגוף .ומתי לינטול ידיים עם ברכה .תודה

תשובה:

שלום וברכה

את עושה מצויין, אדם שקם באמצע הלילה ורוצה לרחוץ פנים או כל דבר אחר, נוטל ידיו ללא ברכה, בבוקר אחרי שיישן שוב או יעשה צרכיו, יטול ידים בברכה לפני התפילה, כמבואר בהרחבה בביאור הלכה בתחילת סימן ד'. ויש כאן שתי סיבות לדבר: א. השינה בהמשך הלילה מחייבת נטילה, לכן לא ניתן לברך על הראשונה. ב. עיקר הברכה לדעת הרא"ש היא על הנקיות לתפילה, ממילא אם יוצר חיוב נוסף לנקיות כמו שירותים, יש חיוב לדבריו לברך דוקא לאחר הכל, כשנוטלים באופן שמתכוננים לתפילה בנקיות, אחרת לדבריו היא ברכה לבטלה.

שבת שלום.