טבילת כלים לפני או אחרי טבילת אדם

שאלה:

אם אני הולך למקוה ערב שבת ואשתי מבקשת שאקח כלי חדש לטבול בבור של טבילת כלים, מה אני עושה קודם? אני או הכלי? והאם יש חילוק אם אני מטביל כלי מתכת או זכוכית? והאם יש חילוק אם אשתי הולכת לטבול במקוה והיא לוקחת עמה כלי לטבול.

תשובה:

שלום וברכה

שאלה מענינת. באופן עקרוני נראה שאין כל הבדל, כיון שהדין של תדיר ושאינו תדיר כבר כתבו האחרונים בריש סי' כה [שאגרת אריה ועוד] באו"ח שאינו אמור על דבר הרשות אלא על דבר מצוה בלבד שאתה מחוייב בו, ולכן כיון שלבישת טלית אינה חיוב, אלא שאם לובשים חייבים בציצית, אין לחייב להקדימה לתפילין מטעם זה. וכך גם כאן טבילת כלי אינה חיוב אלא האפשרות ההלכתית להתיר את השימוש בו, ואף שיש בכך מצוה שמברכים עליה, לא נאמרו בזה דיני הקדימה. אמנם יש שנתנו שם טעמים אחרים בענין ציצית ותפילין, אבל גם לדבריהם, טבילת גבר אינה מצוה בכלל אלא ענין על פי סוד או טהרה מטומאת קרי כדי שהתפילות יתקבלו יותר, ובזה אולי יש ענין להקדים את טבילת הכלי, בשונה מטבילת נדה שהיא מצוה דאורייתא וודאי חשובה יותר מטבילת כלי, ולכן אם לא נקבל את הסברא הנ"ל, יש טעם להקדימה לטבילת הכלי.

מפאת השבת המתקרבת אני מקצר.

שבת שלום.