ריבית שחויבה בבית משפט עבור עושק

שאלה:

החל משנת 2007? נדרשתי לשלם מזונות בהתאם להסכם גירושין.

בשנים הראשונות לא עמדתי בתשלומים השוטפים ולכן החובות צברו ריביות והצמדות.

החל משנת 2013 ? אני משלם באופן שוטף ועקבי ללא איחורים.

לאחרונה הבנתי שחלק מסכום המזונות היה צריך להיפסק משנת 2011 ולמרות זאת המשכתי לשלם אותו (מדובר בסכום שהיה מיועד לתמיכה בתשלום לגנים והיה צריך להיפסק כאשר ביתי עלתה לכיתה א').

פניתי לבית המשפט ואכן התקבלה בקשתי. בית המשפט חייב את גרושתי להחזיר את הסכומים ששולמו ביתר בתוספת ריביות והצמדות.

אציין כי הסכמתי לפרוס את ההחזר ולקבל אותו בדרך של קיזוז חודשי מתשלומי המזונות העתידיים.

לשאלתי לגבי הריביות שפסק בית המשפט:

1. האם מותר לי לקבל אותם?

2. במידה והתשובה שלילית, האם ניתן לראות בריבית כפיצויי כלשהו בגין עוגמת נפש שנגרמה לי?

תשובה:

שלום וברכה,

הפוסקים כתבו שמזיק או גזלן שבאים להשיב יותר מכדי החוב, אין בזה איסור ריבית. ומותר לשלם תוספת.

במקרה הנ"ל הכסף שלקחה הגרושה בתום לב של הגרוש נחשב לגזל, ולכן אם כשמשיבה את הריבית נותנת תוספת לא ברור שיש איסור גזל. אמנם היות ולפי ההלכה אין מחובתה לשלם את התוספת שחויבה בבית משפט, לכן אסור על הגרוש לדרוש ממנה את התשלום שאין לו בסיס בהלכה. נמצא שאיסור ריבית אין אבל איסור גזל יש. [במקרה שב"ד נתן היתר לפנות לערכאות מחמת סירובה לבוא לב"ד מותר לקבל את התוספת שחויב בבית משפט].

בהלכה אין פיצוי כספי על עגמת נפש, לכן אין אפשרות לחייב אותה בתוספת. אך אתה יכול לומר לה שהיות ועשקה אותך, אתה לא מוחל על העגמת נפש עד שתפצה אתך, ואת הריבית שחויבה בבית משפט תקבל בתורת פיצוי עגמת נפש.

בהצלחה.