האם יורש חייב לשלם התחייבות המוריש שנעשתה בע"פ

שאלה:

שלום וברכה
כמה הקדמות:
א. לחמותי ז"ל היה גמ"ח, הכסף לא היה שלה, אחיה הפקיד בידה סכום כסף כדי לעשות ממנו גמ"ח.
ב. היא הלוותה סכום כסף לבתי, (נכדתה).
ג. אחרי תקופה היא אמרה לבתי, את לא צריכה לשלם יותר, אני אשלם לגמ"ח לאט לאט במקומך.
ד. חמותי ז"ל נפטרה, ולא שלמה את הגמ"ח.
ה. חמותי הורישה לי את הירושה שלה.
ו. בצוואה כתוב, שדבר ראשון צריך לשלם את כל החובות שלה, ורק אח"כ אפשר להשתמש בירושה.
השאלה היא כזו:
האם ההתחייבות שלה בע"פ לשלם לגמ"ח גורם שהחוב עבר אליה, והיא זאת שחייבת לשלם עכשיו לגמ"ח ולא בתי, ולכן מוטל עלי לשלם אל החוב מהירושה שירשתי. או שהתחייבות בע"פ בלא שטר או קניין, לא חל, וחוב הגמ"ח על בתי, והיא זאת שצריכה לשלם אותו.
תודה

תשובה:

שלום וברכה,

ההתחייבות של הסבתא לשלם – אם לא היה קניין על כך, לא מעביר את החוב אליה, אלא החוב נשאר אצל הנכדה, והסבתא משלמת עבורה. ולכן אם מתה הסבתא חייבת הנכדה להמשיך לשלם את החוב שלה.

אמנם אם הנכדה מוגדרת כעני, הרי הדיבור הוא נדר, וחייבת הסבתא לשלם מדין נדר. אלא שדעת הרמ"א שאין היורשים חייבים לשלם נדרי אביהם. אמנם י"א שהיורשים חייבים לשלם נדרי המוריש מדין מצווה לקיים דברי המת.

בהצלחה.

מקורות:

דיבור לשלם [בלא קניין] לא מקנה לה את החוב. ואפילו שהיא הגזברית על הגמ"ח ונעשה כאומרת למלווה אני ישלם, עדיין אינו מחייב ודינו כערב אחר מתן מעות שלא קנה אא"כ היה קניין.

נדר המוריש – ראה שו"ע חו"מ סימן רנב. וראה בהרחבה בפתחי חושן חלק ירושה פרק ד סעיף מא.

הצטרף לדיון

3 תגובות

  1. לא הבנתי כ"כ,
    א. אם הדיבור הוא נדר, וחייבת הסבתא לשלם מדין נדר, א"כ החוב עבר אליה.
    ב. גם לפי הרמ"א שאין היורשים חייבים לשלם נדרי אביהם, האם יחייבו אותה בדיני שמים שהיא לא קיימה את נדרה, ולכן יש עניין לשלם בשבילה.
    ג. במקרה דידן שהיא כתבה בצוואה שקודם ישלמו את כל החובות שלה לפני שירשו את נכסיה, אינו דומה לסתם נדר של אדם שאין היורשים חייבים לשלם נדרי אביהם, כיון שכאן היה תנאי שכן ישלמו את כל חובותיה, והנדר הוא חלק מחובותיה.

  2. א. הדיבור של נדר לא מעביר קניינית את החוב.
    ב. לא יחייבו אותה בדיני שמים, כיון שהיא עתה פטורה מהמצוות. אבל אולי יש עניין לשלם עבורה את הצדקה לטובת נשמתה.
    ג. אכן הסתפקתי בזה, אולי נחשב למצווה לקיים דברי המת כיון שציוותה לשלם חובותיה, ולכן גם מה שדרה חייבת. ויש לעיין.