ירושה שוויונית שנותן מענה לחוקי התורה

שאלה:

בס"ד

שלום לכבוד הרבנים.
ברצוננו לערוך צוואה שתיתן מענה לנושא ההלכתי מתוך עמידה בחוק המשפטי.
שאלתנו :
1. האם יש נוסח שנותן מענה לצוואה מחיים ( שעה לפני ) וגם לתת מענה בסכום כלשהא לחלוקה לפי התורה דהיינו בכור פי שניים ולבנים.
2. האם רצוי לתת סכום לגבי ילדים מנשואים קודמים שלא מקיימים הסדרי ראיה (מעל גיל 18) או חלוקה שווה עם השאר?
3.לגבי ילדים שלא הולכים בדרך תורה ומצוות, האם ניתן להתנות בצורה חוקית שלא יהא שימוש בכספנו לחילול השם.

תשובה:

שלום וברכה,

בבתי דין יש שטר צוואה מנותן מענה הלכתי וחוקי, שהבנות גם יקבלו בשווה עם הבנים. השטר משייר חלק קטן שהירושה תנהג כחוקי התורה כדי לקיים דין ירושת התורה.

רצוי להניח חלק – סכום בשווי של כ10,00$ לכל בן שיחול בו ירושת התורה, ורק הבנים יירשו, והבכור יקבל בו פי שניים, וכל הבנים יקבלו מאותו חלק ללא יוצא מן הכלל.

היות והשטר צוואה הוא שטר מתנה מחיים, ניתן להתנות שהתנה תחול ע"מ שלא יקנו בו היורשים דברים שיש בהם איסור, או שלא יעשו בו דברים שמביאים לחילול השם.

בהצלחה.

מקורות:

להשאיר חלק מהירושה כדי לקיים דין ירושה, לפי מש"כ השו"ע סימן רפב שיש איסור להעביר את הנחלה מבניו. וכתב הרמ"א שטוב לו לאדם שיקויים בממונו דין ירושה. ובקצות שם הביא שדי אם משייר להם מעט – ד' זוזים. והחת"ס [הובא בפת"ש שם] והאגר"מ והערוך השלחן סוברים שיש להם להשאיר לבניו חלק חשוב ולא מעט כדברי הקצות. האגר"מ (חו"מ חלק ב סימן נ כתב ש1,000$ לכל בן נחשב לדבר חשוב. יותר מד' זוזים שכתב הקצות.

תנאי במתנה ראה שו"ע חו"מ סימן רמא סעיף ה.