דיו לסת"ם שנעשה שלא לשמה

שאלה:

שלו' רב,
האם ניתן לסמוך על בדיקת מעבדה כדי לברר כשרות דיו לסת"ם?
ומה הדין באופן שגוי מייצר דיו עפ"י המרכיבים המסורתיים לעשיית הדיו. האם הדבר כשר או לא והאם צריך הכשר או מספיק בדיקת מעבדה?
תודה

תשובה:

שלום וברכה

  1. מעיקר הדין אין צריך לעשות את הדיו לשמה אף שיש שהחמירו בזה.
  2. הדיו חייב להיות מן המותר שבפיך, אבל המנהג גם לשים בו עפצים וקנקנתום כמבואר בשו"ע סי' לב סעי' ג ונושאי כליו שם.

מקורות:

1. דיו אין צריך לעשותו לשמה (באר עשק [באר] סי' קט ד"ה נדון על השלישי, ומלאכת שמים שם אות ג). ובספר חומות ירושלים (סי׳ קצב ד"ה עוד נלע"ד) נקט דצריך לעשות את הדיו לשמה, ולדעתו הוא עוד יותר חמור מקלף, דבקלף מועיל תנאי שיוכל לשנותו לחולין אבל בדיו אף תנאי אינו מועיל.