נטילת ידים בבית כשאוכל בחצר / שינוי מקום בסעודת פת

שאלה:

בס"ד
שלום לכבדו הרב
האם מותר לי לעשות נטילת ידים בבית ולהתחיל לאכול בבית ולסיים במקום אחר וכדומ אשמח אם תפרט מקורות בבקשה

תשובה:

שלום וברכה

לכתחילה הובא בשו"ע סי' קסו להסמיך את הנטילה לאכילה ככל שניתן, ולא להשתהות אפילו כדי הילוך כ"ב אמות [16-30 שניות…], קשה להקפיד על כך, אבל זה מלמד אותנו כמה שי להשתדל לכתחילה.

לגבי נטילה חוץ לבית בו אוכלים, במגן אברהם שם סק"ג החמיר בזה שנחשב שינוי מקום ואינו מועיל, אולם ברמ"א ביו"ד סי' יט הקיל בזה לענין שחיטה וה"ה לענין נטילה, ובאחרונים קיימו דבריו, ראה עונג יו"ט סי' יח שבט הלוי ח"א סי' רה, וע" חזו"א סי' כד ס"ק ל תשוהות והנהגות ח"א סי' קסט.

לגבי להתחיל את האכילה בבית ולסיימה במקום אחר, כידוע נחלקו השו"ע והרמ"א בסי' קעח אם יש איסור של שינוי מקום מבית לבית בסעודת פת, כידוע גם ספרדים בדיעבד לא מברכים שוב, משום שספק ברכות להקל אבל לכתחילה אין לצאת. גם אם היתה דעתו  לכך בשעת הנטילה זה מועיל לכתחילה רק מחדר לחדר באותו בית ולא מבית לבית, ראה שם סעיף א.