קבלת שירות במחיר מסויים ואח"כ נודע למקבל שלבעלי עסק המחיר גבוה יותר

שאלה

אדם פירסם שנותן שירות של שליחת רשימת דירות יד שניה כל שבוע במחיר 20 ש"ח לחודש, מתווכת דירות שלחה אליו בקשה לקבל את רשימת הדירות ושילמה 20 ש"ח לחודש במשך שנה, לאחר מכן נודע לאותו אדם שהיא מתווכת, והודיע לה שלעסק יש תעריף אחר והוא 90 ש"ח לחודש, ומאותו החודש שילמה 90 ש"ח לחודש למשך שנה נוספת, השאלה האם היא חייבת לשלם גם על השנה הראשונה את ההפרש של 70 שח לחודש.

תשובה

מאחר ומתחילה היתה הקציצה על סך 20 ש"ח ולא הודיעו לה שאם היא עסק יש מחיר אחר, אינה חייבת לשלם יותר, ואין לחייבה מדין נהנה סך גבוה יותר, א', משום שאי אפשר לשום כמה היא הנאה יש לה יותר מסך 20 ש"ח אף שהיא עסק, ובפרט שאומרת שאין לה מזה הנאה ותועלת כ"כ, אף שלאחמ"כ המשיכה שנה נסופת במחיר הגבוה. ב', משום שהקציצה שעשו עמה היה על סך 20, וא"א לחייבה יותר. אכן אם ידעה מתחילה שלעסק יש מחיר אחר של 90 ש"ח, לכאו' זה חשוב כקציצה ומתחייבת לשלם את המחיר המלא גם על השנה הראשונה.

הרבנים המשיבים: הרב שרגא רוזנטל והרב אליהו יפה