יחידים שלא שמעו קריאת התורה – לצרף עמהם אחרים

שאלה:

שלום רב
ברצוננו לערוך בר מצווה בכותל המערבי
אנחנו מגעים מהצפון וכנראה שלא נגיע עד סוף זמן תפילה
לכן בקשנו מהאורחים להתפלל לפני הנסיעה .
שאלתי בהגיענו לכותל האם אפשר להוציא ספר תורה כדי שהחתן יקרא את הפרשה {כמובן במניין}??
בבקשה לציין אם יש דעות חלוקות בין ברמא למחבר ובין פוסקי זמננו .
תודה וכול טוב

תשובה:

שלום וברכה

אם יהיו שישה שלא שמעו קריאת התורה אתם יכולים בהחלט כך לעשות, יש פוסקים שסוברים שבימים שני וחמישי ומנחה של שבת די בשלושה אנשים לבד, וכן נהגו כמה מגדולי הדורות, אך, להלכה, אין לקרוא בתורה אא”כ לפחות שישה אנשים מתוך העשרה לא שמעו עדיין קריאת התורה, ויש שהחמירו להצריך עשרה.

מזל טוב ורוב נחת!

מקורות:

בעיקר דין זה, נסתפק החיי אדם, האם חיוב קריאת התורה חל רק על ידי התקבצות עשרה אנשים שלא שמעו קריאת התורה, וממילא, אין מקום לקרוא בתורה בפחות, או שחיוב זה חל גם על יחידים. להלכה, כתב בביאור הלכה סי’ קמג ד”ה בפחות בשם גדול אחד, שאם היו שישה אנשים שלא שמעו קריאת התורה יכולים לצרף עמהם עוד ארבעה ולקרוא, וכן פסקו באשל אברהם סו”ס פט, ובשו”ת מהרש”ם ח”א סי’ קעה וח”ב סי’ צז, וכן כתבו רבים מהאחרונים. בס’ כף החיים ס”ק ג כותב בשם הגר”ח פלאג’י שצריך רוב הניכר – שבעה אנשים.

אולם, בס’ ערוך השולחן שם סעי’ ובשו”ת בנין שלמה סי’ לה, פסקו שאין לקרוא בתורה אא”כ יש עשרה אנשים המחוייבים בקריאתה, וכן פסק בשו”ת אגרות משה ח”א סי’ כב, וידוע שכך נהג הגרי”ז מבריסק.

בשו”ת פרי השדה ח”ב סי’ צז מחדש כדבריכם, שבימים שקוראים שלושה אנשים לעלות לתורה די בשלושה מחוייבים ויצרפו עמהם עוד שבעה שכבר שמעו, וראה שו”ת מהר”י אסאד סי’ נא שכך נהג בעצמו בשעה שהיה על אם הדרך ולא היו עמו אלא שלושה אנשים המחוייבים בקריאה. וכן הובא בס’ לקט החדש ממנהגו של בעל ערוגת הבשם.