עמלה מקבלנות משנה

שאלה:

שלום
אני גנן ולקוח שלי קיבל הצעה ממני לגיזום עצים בגינתו בסכום של 5200 שח .בתחילה תכננתי לעשות זאת בעצמי. אך לבסוף החלטתי לקחת קבלן משנה שיעשה זאת והוא נתן לי הצעה של 4000 שח
מותר לי לקחת את ההפרש?
לציין שהלקוח כבר אישר את ההצעה שלי

תשובה:

שלום וברכה,

אם אתה מביא קבלן משנה תחתיך, ואתה מסתלק מאחריות העבודה, והקבלן השני הוא הפועל של הלקוח, ואתה נחשב שליח גרידא, ואינך יכול לקחת את הפער לעצמך.

אם אתה האחראי על העבודה, וכל טענה או משא ומתן יהיה בינך ללקוח, ולא בין הקבלן משנה, נחשב שאתה עושה את מלאכת הגיזום – על ידי הקבלן – ומותר לך לקחת את הפער לעצמך.

בהצלחה.

מקורות:

ראה שו"ע סימן שלב סעיף  – בעה"ב אמר לשליח שכור לי פועל בארבע, ושכר השליח בשלוש, חייב בעה"ב לתת לפועלים שלוש. וכתב הש"ך שהדינר הרביעי שייך לבעה"ב ולא צריך לתת לשליח. מבואר שאם שכר השליח בזול, רווח הפער שייך לבעה"ב ולא לשליח. אמנם דין זה נאמר דוקא בשליח, אבל אם השליח הוא אחראי על העבודה, נחשב ששכר אותו להיות אחראי על העבודה, ואז הפער שייך לשליח.